2011. június 26., vasárnap

A Bréda kastély-rom 2.

A kastély épület belső része is romos állapotban volt, olyannyira, hogy felújítására gondolva úgy éreztem magam, mint a tenger partján álló utazó, ki nem bír csónakkal, az úszásra pedig kevés az elszántsága.A kastély belső teréből is elvittek minden mozdíthatót, mit sem törődve azzal, hogy az ajtók és ablakok másra sem használhatók idegen kézben, csak tüzelésre.A kastély eredeti födém szerkezete fagerendákból állt és erős volt a félelmünk attól, hogy esetleg könnyező házigombától fertőzött. Ez ugyanis szinte kiirthatatlan és fonalaival a falakat is átszövi.


A belső térben az ajtók valaha tengelyben lettek elhelyezve, mint az már a feltárásoknál is kiderült, néhányat befalaztak és áthelyeztek, megbontva ezzel a belső struktúrát. A nyílászárók fölött nem mindig használtak áthidalót, sok esetben boltövet alkalmaztak.


Az ablakrácsok eredetiek, megoldásuk megegyezik a vicenzai Villa Capra rácsozatával.


Mindenhol hiányzott az ajtó éa az ablak...


...sőt a tető is.


Első feladatunknak az elvadult park megtisztítását tekintettük, ahonnan összesen 38 pótkocsi tuskót szedettünk ki, melyet Lőkösháza lakosai használtak téli tüzelőnek. És volt mit tennünk.
A park a tisztítás után kinyílt és gyönyörűen látható a nyughatatlan, hullámzó tér.

A terület maga is természetvédelmi oltalom alatt áll és ezt tiszteletben tartjuk, nem úgy, mint korábban a fatolvajok. Talán a legvakmerőbb az a társaság volt, akiket tetten értek a gépesített falopáskor, miközben egy több, mint száz éves vadnarancsot döntöttek ki úgy, hogy még a megrendelő asztalos is jelen volt. Persze az eljárás lezárult, következmény semmi...

Innen folytatom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése