2011. július 8., péntek

Bréda kastély-rom 3.

A Bréda kastély felújítása igazán 2009-ben kezdődött el a födém és tető felújítása - mondanám szívesen, de igazából nem felújítás történt, hanem építés. Mint ahogy már mondtam, a tetőgerendáktól megfosztott épület fafödémei és falai áztak, a fa anyag egy része szintén magán felhasználásra került, a helyükön maradók pedig elrothadtak.

A felújítás azért kezdődött el, mert egyrészt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kötelezett bennünket az általunk épített ideiglenes tetőzet véglegesre cserélésére, másrészt ebben az évben a kastély felújítására a Jövővár pályázaton  3,2 millió Ft értékben födém gerendákat, bélés testeket és cserepet nyertünk el.

Az épületről ekkor eltávolítottuk a maradék tetőzetet és gerenda maradványokat, a falakat kb. másfél méter mélységben visszabontottuk, majd betonkoszrút kapott és újra lett építve. A déli portikusz timpanonja lebontásra került és 4800 tégla felhasználásával újra építettük, amihez a téglák jó részét meg kellett faragni.

A födém építésénél vált világossá, hogy az eredeti építők bizony alapos munkát végeztek, de a falak nem voltak mindenhol egyenesek, valamint egyforma vastagok. Ekkor látszott meg az épület fűtésének zseniális kialakítása, amely korabeli fal fűtési technikát tárt fel. A falakba füst járatokat építettek és tüzeléskor azok melegítették át a falakat. A gerendák illesztése fa csapokkal történt.

Innen folytatom...

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy ki vagy, de remek munkát végzel a bloggal. Csak így tovább!

    VálaszTörlés